Schäfer som social tjänstehund

De flesta vet att schäfrar är bra som vakthundar men deras lynne gör dem även utmärkta att använda som terapihundar. En terapihund ger både sällskap och stöd till människor inom vård och omsorg. Det som skiljer sociala tjänstehundar mot assistanshundar är att de inte enbart arbetar för en person utan kan besöka exempelvis ålderdomshem, fängelser och patienter med olika typer av trauman. Det finns olika certifikat för hundar att ta som ett slags lämplighetstest innan de är godkända. Vissa hundar har en vårdutbildad husse eller matte med minst två års utbildning medan andra terapihundar enbart agerar via volontärarbete. Via socialtjänsten kan man komma i kontakt med olika enheter som sköter detta. Kolla på jobb socionom på de olika alternativen där arbetsplatser kan behöva olika typer av terapi. Förutom sällskapet kan hundarna förbättra ”patienternas” motorik, kunskap och fungerar som ett slags pedagogiskt verktyg. Schäfern är minst sagt en allsidig hund.

Hundar som leker i skogen
En hoppande schäfer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.