Slitiga valptider

Valptiden är en spännande tid med mycket arbete. Första dygnen efter födsel är de mest kritiska dygnen, då brukar vi se till att tillbringa så mycket tid som möjligt i närheten av valparna utan att störa. Jag brukar köpa någon spännande bok att läsa i fåtöljen som är placerad nära valplådan. Det finns en hemsida med böcker till bra pris, läs mer här. När de tre första dygnen passerat, förhoppningsvis utan komplikationer, kan hundägaren slappna av någon vecka. Valparnas egentliga enda behov är tiken som sköter matning och tvättning. Vi ser till att tiken har det bra och att det är fräscht i valplådan. När valparna är några veckor gamla börjar det riktiga jobbet. Det är mycket jobb att social- och miljöträna en valp – det är fem gånger mer arbete att göra det med en kull på fem valpar. Schäfrarnas sociala fönster stängs relativt tidigt, vilket gör att uppfödarens insats är otroligt viktig och ingenting som bör åsidosättas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.