Início » Trädgård » Hur förvarar och använder du färsk mynta från trädgården?

Hur förvarar och använder du färsk mynta från trädgården?

Ta reda på hur du förvarar och använder färsk mynta från trädgården för att få ut det mesta av dess smak och egenskaper: frysning, infusering, torkning etc. Smakrika recept som är lätta att laga!

Älskar du färsk mynta och vill njuta av den året runt? Oroa dig inte, med dessa trädgårdstips kommer du att veta hur du förvarar och använder din färska trädgårdsmynta .

Denna aromatiska växt är mycket mångsidig, från att skapa läckra rätter till att göra hemmagjord kosmetika. Är du redo att upptäcka våra tips ?

Hur odlar man färsk mynta?

Färsk mynta är en mycket aromatisk ört som lätt kan odlas inomhus eller utomhus. Det är härdigt och kräver lite underhåll. Att odla din egen mynta är ekonomiskt, tillfredsställande och mycket praktiskt, så du kommer alltid att ha något att krydda dina rätter med. Färsk mynta växer bra i krukor och kan till och med placeras inomhus nära ett soligt fönster. Jorden ska vara rik, lucker och väldränerad. När du har planterat din mynta är allt du behöver göra att vattna den regelbundet och hålla ett öga på skadedjur. Färsk mynta växer snabbt och du kommer att kunna skörda dess doftande blad efter bara några veckor.

Läs också  Så här ser du till att ogräs aldrig växer ut igen!

Fördelarna med färsk mynta

Färsk mynta är en medicinalväxt med många hälsofördelar. Den innehåller många näringsämnen, inklusive vitamin A och C, samt järn, mangan och kalcium. Färsk mynta är också rik på antioxidanter, som skyddar kroppen mot fria radikaler och för tidigt åldrande. Färsk mynta kan också vara bra för matsmältningen. Den stimulerar utsöndringen av galla och hjälper till att underlätta matens passage genom tarmen, samtidigt som den reglerar blodsockernivån och förhindrar hypoglykemi. Färsk mynta kan också användas för att behandla sömnlöshet, tack vare dess lugnande egenskaper.

Hur ska färsk mynta förvaras?

Färsk mynta är en mycket vanlig aromatisk ört att odla hemma. Den behöver dock förvaras på rätt sätt för att bevara sina egenskaper. Det finns flera sätt att göra detta på:

  • Kylning: linda in färsk mynta i hushållspapper och förvara i grönsaksskåpet i kylen.
  • Frysning: lägg de färska myntabladen mellan ett smörpapper och frys dem sedan.
  • Torkning: Lägg bladen på ett absorberande papper och torka dem i skydd för direkt solljus.
Läs också  4 inomhusväxter för att eliminera fukt och förhindra mögel

För att undvika att myntan förstörs snabbt är det viktigt att se till att bladen är helt torra och fria från svarta fläckar. När de är torra kan de förvaras i papperspåsar eller lufttäta behållare och förvaras i flera månader i kylen eller frysen. Denna metod är särskilt lämplig för personer som vill lagra färsk mynta för senare användning.

Använda färsk mynta i recept

Färsk mynta är mycket mångsidig och kan användas i många recept. Den passar perfekt till grönsaker, pasta, frukt och kött. På grund av sin friska, uppiggande smak används den ofta i matlagning för att förstärka smaker. Bladen kan rivas och blandas i såser, sallader eller desserter för att ge en citronliknande ton, och färsk mynta är perfekt för att smaksätta iste eller cocktails. Den kan också tillsättas i smoothies eller yoghurt för att ge dem en fräsch och krispig touch. Mynta erbjuder många kulinariska möjligheter. Den passar t.ex. utmärkt till fisk och är ett perfekt tillbehör till lamm eller nötfärs. Den kan också användas till salta rätter som kokt potatis eller ångkokta grönsaker. Sammanfattningsvis är färsk mynta en mycket mångsidig och intressant ört att odla. Med hjälp av dessa trädgårdstips kan du enkelt bevara och använda färsk mynta från köksträdgården. Färsk mynta är ett utsökt tillskott till en mängd olika recept och kan också användas för att skapa enkla, hälsosamma naturläkemedel. Därför är det viktigt att du tar hand om din mynta.

Läs också  DIY hemma: hur fixar man en hylla utan borr?

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!