Início » Nyheter » Hur man skördar och lagrar pumpor ordentligt?

Hur man skördar och lagrar pumpor ordentligt?

Pumpa är en av de mest populära grönsakerna att odla och skörda. Det är mycket lätt att odla och ger en betydande avkastning, men det är viktigt att veta hur man skördar och lagrar pumpor på rätt sätt för att få ut det mesta av dem. Som tur är finns det några enkla tips du kan göra för att säkerställa en bra skörd och korrekt förvaring. I den här artikeln kommer vi att diskutera dessa tips för att lära dig hur du korrekt skördar och lagrar dina pumpor.

1. Fördelarna med pumpor

Pumpa är en grönsak mycket rik på vitaminer och mineraler och anses vara en av de mest näringsrika livsmedel. Den är rik på fibrer, antioxidanter, vitamin A och C samt magnesium. Förutom att pumpa är väldigt hälsosam är den också väldigt god och kan användas för att tillaga en mängd olika läckra rätter. Pumpa är en mångsidig ingrediens och kan läggas till soppor, sallader, huvudrätter eller till och med desserter. Den har en mild, söt smak som passar bra med många andra livsmedel, vilket gör den idealisk för kreativa recept.

Läs också  Personlighetstest: Det du såg först avslöjar din sanna, djupt rotade rädsla

Hur skördar man pumpor?

Att skörda pumpor är ett viktigt steg för alla pumpaälskare. Det är nödvändigt att vänta tills frukterna är mogna innan du skördar dem. För att kontrollera deras mognad, undersök färgen på huden och stjälken. En ljus orange färg är ett tecken på att du kan skörda pumpan. Du kan också testa det genom att knacka lätt på frukten med fingret eller försöka penetrera skalet med nageln. Om den ger sig lätt är den redo att plockas. Använd ett par handskar eftersom pumpataggarna kan vara väldigt vassa. När frukterna har skördats måste du förvara dem ordentligt för att kunna njuta av dem så länge som möjligt.

Hur man förvarar pumpor

När pumpor har skördats måste de förvaras ordentligt för att förhindra att de förstörs eller för att hålla dem ätbara längre. Det viktigaste är att välja pumporna noggrant. Pumpor som är lite mjuka eller har blåmärken och sår ska inte förvaras då de inte håller länge. Pumpor bör förvaras i temperaturer mellan 10 och 15°C och på platser med låg relativ luftfuktighet, mellan 50 och 70%. Det finns möjlighet att använda källare, tvättstuga eller garage som förråd. Här är några ytterligare tips för förvaring av pumpor:

  • Undvik direktkontakt med jord , eftersom detta kan orsaka mögel.
  • Ta bort löv så snabbt som möjligt , eftersom de lätt kan orsaka röta.
  • Stapla dem inte eftersom det kan orsaka värmeuppbyggnad och skada.
  • Torka av dem med en ren, torr trasa för att avlägsna överflödig fukt.
Läs också  Det är alla helgons helgdagar! Ta reda på vilka aktiviteter du kan göra med dina barn!

Genom att följa dessa tips kommer du att kunna förvara dina pumpor säkert och njuta av deras fördelar i flera veckor.

Några ytterligare tips

För att få en kvalitetspumpa måste du ta hand om den under hela dess odling. Växter bör vattnas väl och jorden berikas med organiska gödningsmedel. Det är också viktigt att utföra regelbunden bladbeskärning för att optimera kvaliteten och kvantiteten på frukt som produceras. Slutligen är det nödvändigt att övervaka skadedjur och parasitsjukdomar för att undvika skador på pumporna.

För att äta färska pumpor året runt kan du frysa in dem eller förvara dem i puréform. Frysning är det bästa sättet att bevara de näringsmässiga egenskaperna hos pumpor. Efter tärning av pumpan kan purén läggas i lufttäta påsar och frysas tills den ska användas. Å andra sidan, för att hålla purén i rumstemperatur måste den täckas med ett skyddande lager och läggas i en lufttät behållare.

Läs också  Kosmisk kärlek: Astrala händelser den 22 september 2023 som påverkar kärleken till tre stjärntecken

Slutligen, för att dra nytta av alla fördelar med pumpor under hela året, är det möjligt att konsumera dem i form av olja eller torrextrakt. Den erhållna oljan är rik på essentiella fettsyror som på djupet återfuktar och ger näring till huden. För sin del kan det torra extraktet läggas till recept för att ge en söt smak till maten och ge en extra näringsrik touch.

Slutsats

Att skörda och förvara pumpor korrekt är en viktig uppgift för trädgårdsmästare. Använd dessa tips för att säkerställa att dina pumpor skördas, lagras och äts ordentligt. Du kommer att kunna njuta av smaken och användningen av pumpor året runt, och det kommer att vara bra för dig och din trädgård!

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!