Início » Trädgård » Plantera jordgubbar: när och hur man planterar?

Plantera jordgubbar: när och hur man planterar?

Plantera jordgubbar hemma? Lär dig mer om den perfekta tiden att plantera dessa läckra frukter och få praktiska tips för deras skötsel i vår omfattande guide Trädgårdstips: plantera jordgubbar – när och hur planterar man dem?.

Trädgårdsarbete är en mycket givande aktivitet, men ibland kan det vara svårt att veta när och hur man ska plantera de växter man vill ha. Jordgubbar är en mycket populär växt som ger en fantastisk skörd varje år, och den goda nyheten är att det är lätt att plantera jordgubbar. I den här artikeln kommer vi att berätta hur och när du ska plantera jordgubbar för att få en vacker skörd av saftiga frukter varje år.

När ska man plantera jordgubbar?

Den bästa tiden att plantera jordgubbar är på hösten. Faktum är att växterna sedan förbereds för våren och deras tillväxt kommer att börja tidigare. Det är också den mest gynnsamma tidpunkten att dra nytta av jordgubbsblomningssäsongen. Men om du vill njuta av en riklig skörd längre är det lämpligt att plantera sent på hösten så att plantorna är tillräckligt rotade för att klara vintervädret. Du kan även plantera jordgubbar på våren men var noga med att inte göra det för tidigt. Jordgubbar är faktiskt mycket känsliga för vinterfrost och därför i riskzonen om du planterar dem för tidigt. Se därför till att välja en skyddad plats och föredra en plats nära en vägg som skyddar mot vinden eller i en värmeficka.

Läs också  Hur förvarar och använder du färsk mynta från trädgården?

Hur förbereder man marken?

Det är viktigt att förbereda jorden innan du planterar jordgubbar. Det är lämpligt att välja en solig och välventilerad plats. Du måste också kontrollera om jorden är väldränerad och att det inte finns något stillastående vatten. När dessa kriterier är validerade måste du blanda jorden med kompost och sand för att förbättra dess struktur och textur. Kompost ger näring till jorden och sand underlättar dräneringen. Detta gör att jordgubbsplantornas rötter kan utvecklas lätt och djupt. Det är också nödvändigt att hacka jorden för att ta bort ogräs och dekomprimera jorden. När du har slutfört dessa steg är du redo att plantera dina jordgubbar.

Var och hur planterar man jordgubbar?

Jordgubbar kan planteras i marken eller i behållare. Om du väljer krukan, välj en medelstor kruka med dräneringshål och fyll den med en blandning av krukjord, sand och jord. Plantering i marken är dock den bästa lösningen för att få rikliga frukter. Jordgubbar gillar soliga platser med väldränerande jord, rik på organiskt material. När jorden är förberedd är det dags att plantera. Om du planterar flera plantor, gör hål tillräckligt långt ifrån varandra för att de ska kunna utvecklas ordentligt. Växterna bör begravas ungefär halvvägs. När de är väl etablerade, vattna dem och stampa lätt runt rötterna med en kratta för att packa jorden väl. För att inte jordgubbar ska ta för mycket plats i trädgården, beskär dem regelbundet.

  • Fyll krukan med en blandning av krukjord, sand och jord
  • Välj en solig plats med bra dränerande jord
  • Plantera jordgubbar halvt begravda
  • Vattna dem och packa lätt runt rötterna
  • Beskär dem regelbundet
Läs också  Var ska du placera en orkidé för att uppmuntra dess blomning?

Att ta hand om jordgubbar när de planterats

När dina jordgubbar har planterats är det viktigt att ge dem ordentlig vård för att kunna njuta av bra produktion. Det första du ska göra är att vattna regelbundet för att hålla jorden fuktig. Du måste vattna djupt, vilket innebär att vattnet måste tränga in till rötterna för bästa resultat. Därefter måste du täcka jorden runt växterna för att behålla fukt och förhindra ogräs från att växa. Det kan vara nödvändigt att gödsla jordgubbar under mitten av säsongen för att uppmuntra god tillväxt och riklig fruktproduktion. Att beskära växter kan också vara nödvändigt för att bibehålla en fin form och ta bort gamla grenar som inte längre ger frukt. Dessa aktiviteter bör utföras varje år så att dina jordgubbsplantor kan producera riklig och läcker frukt. Jordgubbar är ett bra alternativ om du vill njuta av färsk, hälsosam frukt hemma . Du har nu all information om när och hur du planterar jordgubbar, vilket hjälper dig att få en trädgård som är både vacker och fruktbar. Kom ihåg att för att uppnå bästa resultat måste du ta hänsyn till klimatförhållandena och jordarten. Med lite omsorg och tålamod kommer du snart att få en magnifik skörd av läckra frukter!

Läs också  Hur tar man enkelt bort hundlukt från huset?

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!