Início » Nyheter » Skörda kastanjer: hur går man tillväga på rätt sätt?

Skörda kastanjer: hur går man tillväga på rätt sätt?

Lär dig hur du enkelt skördar kastanjer med våra trädgårdstips. Upptäck våra tips för att framgångsrikt plocka kastanjer och dra full nytta av kastanjesäsongen.

Om du har en trädgård eller gillar att promenera i skogen har du kanske redan lagt märke till några ganska torkade kastanjer på ekar. Att lära sig skörda kastanjer är en rolig aktivitet som är tillgänglig för alla. Med lite tålamod och några tips kan du skörda kastanjer i stora mängder och njuta av deras unika smak! I den här artikeln erbjuder vi dig en praktisk guide för att lära dig mer om hur du enkelt skördar kastanjer.

Förstå skördesäsongen för kastanjer

Skördesäsongen för kastanjer börjar vanligtvis i oktober och slutar i slutet av november. Det är viktigt att veta rätt tidpunkt att plocka frukterna för att få ut så mycket som möjligt av dem. Kastanjer är mogna när de är tillräckligt torra och huden är slät och jämn. Färgen på frukten kan hjälpa till att avgöra om den är redo att skördas. För att göra detta är det lämpligt att titta på tillståndet för de fallna äpplena , eftersom de är de första som mognar.

Läs också  IQ-test: Kan du räkna ut det värde som varje råtta representerar på under 20 sekunder?

Förbered marken och välj de bästa frukterna

Att förbereda marken och välja de bästa frukterna är viktiga steg för att skörda kastanjer. Först och främst måste marken rengöras och rensas för att eliminera ogräs och eventuellt skräp. Det är viktigt att underhålla jorden väl för att säkerställa god tillväxt och god kvalitet på frukten. Det är också lämpligt att plantera kastanjeträd på ett soligt och skyddat läge. Sedan måste du noggrant välja de bästa frukterna baserat på deras färg, form, storlek och mognad. Övermogna frukter bör undvikas eftersom de sannolikt är angripna av skadedjur och mögel. När detta steg är klart kan du gå vidare till nästa steg: skörd.

Skörda och rensa kastanjer

Kastanjeskörden görs på hösten, när frukterna är mogna. När kastanjerna är klara är det dags att plocka dem. Du kan göra detta för hand eller med en rake. Det bästa sättet att skörda kastanjer är dock att plocka dem direkt från marken. När alla kastanjer är samlade måste du sortera dem och ta bort eventuellt skräp. För att göra detta kan du använda ett metallgaller eller sil. Det är viktigt att rengöra kastanjer väl för att förhindra att de förstörs. Du måste sedan tvätta dina kastanjer noggrant för att ta bort smuts och andra rester. Du kan tvätta dem för hand eller med en tvättmaskin som är anpassad för att tvätta kastanjer . När du väl har rengjort dem måste du torka dina kastanjer innan du förvarar dem ordentligt. För att göra detta finns det flera alternativ:

  • Soltorkning : Detta kan ta flera dagar beroende på vädret.
  • Ugnstorkning : denna metod är snabbare eftersom den bara tar några timmar.
  • Lufttorkning : den längsta men den mest naturliga.
Läs också  Om du har en liten trädgård, få inte panik! Vi har 4 tips som hjälper dig att göra det mesta av ditt utrymme!

Konservera och förvara kastanjer

Kastanjer är en mycket näringsrik frukt, rik på vitaminer och mineraler. För att bevara dem för att njuta av deras smak och fördelar under hela året är det viktigt att bevara dem korrekt. Det första steget är att välja frukter som är mogna, med friska skal och inga skador. Kastanjerna ska sedan tvättas och lufttorkas. När de torkat kan de läggas i tygpåsar eller kartonger för att förvaras svalt och skyddas från ljus. Hållbarheten kan vara upp till flera månader. Det är också möjligt att frysa kastanjer efter rengöring och torkning. Frukterna ska sedan läggas i lufttäta påsar och förvaras i frysen i max ett år. Att veta hur man skördar kastanjer kan vara en knepig uppgift, men med rätt tips och tricks kan du skörda dem enkelt och utan komplikationer. Ta dig tid att välja rätt plats, förbered din utrustning och lär dig att använda rätt teknik för att skörda kastanjer utan svårighet.

Läs också  Hur gör man ett naturligt gödningsmedel från ris för att odla inomhusväxter?

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!