Início » Trädgård » Ta reda på vad du ska plantera i din grönsaksträdgård i september!

Ta reda på vad du ska plantera i din grönsaksträdgård i september!

Så höstgrönsaker som kål, sallad och rädisor för att skörda färska grönsaker året runt! Kolla in våra trädgårdstips om vad du kan så i grönsakslandet i september.

I september är trädgårdsmästare upptagna med att förbereda sina trädgårdar för vintern. Det är dags att så vissa grönsaker och plantera frön för att säkerställa en riklig skörd och färska grönsaker året runt. I den här artikeln ger vi några tips om vad du ska så i grönsakslandet i september för att säkerställa en riklig och varierad skörd!

Vad ska man så i september?

September är den perfekta månaden för att plantera grönsaker. Det finns massor av sorter att så under denna period, som kan skördas ända fram till senhösten och början av vintern. Bland annat kål, bönor, purjolök och morötter, men det är viktigt att veta när man ska så sina grönsaker för att få bästa möjliga resultat. Du måste ta hänsyn till klimatförhållandena i din region och se till att jorden är väl förberedd. Det är tillrådligt att ändra jorden genom att berika den med organiskt material. Jorden bör vändas på djupet och ogräs tas bort. Se också till att väderförhållandena är gynnsamma för grönsaksodling: temperaturen får inte vara för hög eller för låg, och jorden ska hållas fuktig men inte blöt.

Läs också  Vad ska man plantera i grönsaksträdgården i oktober?

När ska du så dina grönsaker?

Det är en bra idé att så dina grönsaker i september, eftersom det är början på planteringssäsongen. Dagarna blir svalare men fortfarande tillräckligt varma för att dina grönsaker ska gro och växa. Ärtor, rädisor, bönor, selleri och blomkål kan sås vid den här tiden, men andra grönsaker som tomater, gurkor, paprika och zucchini är svårare att odla i september eftersom de behöver högre temperaturer för att trivas. Sedan kan du så sorter av grönsaker som håller sig bra, som morötter, rovor, lök och rödbetor. När din plantering är klar måste du se till att jorden är väl förberedd. De idealiska klimatförhållandena är en temperatur på mellan 15 och 25 °C och en relativ luftfuktighet på mindre än 70 %. På så sätt kommer dina frön att ha en chans att gro under natten när temperaturen sjunker på kvällen. Chansen att din plantering lyckas kommer då att vara större.

Läs också  Släng inte dina apelsinskal: Här är några idéer för att återanvända dem

Hur förbereder du marken?

Innan du sår dina grönsaker måste du förbereda marken ordentligt. För att göra detta måste du bearbeta jorden noggrant. Detta innebär att ta bort ogräs och lägga till ett naturligt eller kemiskt gödningsmedel, beroende på vilken typ av jord. Slutligen, efter att ha tagit bort eventuella stenar, måste jorden plöjas . Denna process luftar jorden och gör den lösare, så att grönsakerna kan växa ordentligt. Nästa steg är att se till att planteringsbäddarna och fårorna har rätt storlek. Detta kan göras med hjälp av ett vattenpass , en kniv , en sele etc. Fårorna ska vara jämnt fördelade och raka. När arbetet är klart är det viktigt att vattna jorden väl innan du planterar grönsakerna. Detta kan göras med hjälp av :

  • En slang med ett justerbart munstycke;
  • En vattenkanna för små områden;
  • Ett automatiskt bevattningssystem .

Vilka är de idealiska klimatförhållandena?

Grönsaker är mycket känsliga för klimatvariationer, så det är viktigt att välja rätt säsong för sådd. Hösttemperaturerna är mer gynnsamma för deras tillväxt eftersom de är mildare och svalare, och det regnar mycket under säsongen för att säkerställa att näringsämnena fördelas väl i jorden och att jorden är tillräckligt hydratiserad. Det är dock viktigt att hålla ett öga på vädret, eftersom vissa grödor inte tål för mycket vatten eller för extrema temperaturer. I dessa fall måste du se till att du vattnar vid rätt tidpunkt och skyddar dina grödor i händelse av mycket varmt väder eller kraftigt regn. Att så grönsaker i september innebär att du får en riklig skörd för hösten och vintern. Det finns många olika sorters grönsaker att odla, och något som passar alla smaker. Det är viktigt att ta hänsyn till jordmån, väderförhållanden och säsong när man väljer rätt grönsaker att så, så planering är avgörande för en trädgårdsmästares framgång. Hur som helst, med lite tålamod och ansträngning kan du njuta av en utsökt skörd att äta under hela hösten och vintern.

Läs också  4 ovanliga tips för att hålla dina växter friska!

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!