Início » Nyheter » Tips för att plantera och odla selleri i din trädgård!

Tips för att plantera och odla selleri i din trädgård!

Om du älskar färska grönsaker, kan plantering och odling av din egen selleri vara ett bra sätt att säkerställa att din tallrik är fylld med färska, smakrika produkter. Att odla selleri i din trädgård kan vara en rolig och intressant aktivitet, och den är relativt lätt att plantera och sköta. I den här artikeln kommer vi att ge tips som hjälper dig att plantera och odla selleri i din trädgård.

Förbered jorden och platsen för selleri

Selleri är en ganska krävande växt, den kräver rik, väldränerad jord. Innan du planterar, förbered jorden med en blandning av jord, kompost och gödningsmedel . När jorden är klar, välj en solig plats för din selleri och sprid ett lager av gödsel eller gödsel på jorden. När du planerar din plantering, se till att andra växter inte är för nära eftersom det är viktigt att sellerin får mycket ljus. Gräv sedan djupa hål och fyll dem med jordblandning. Selleriplantor bör placeras minst 25 cm från varandra.

Sådd och plantering av selleri

Selleri är en växt som tar ganska lång tid att mogna, den behöver rik, djup jord. För plantor måste du förbereda en bädd för att så fröna cirka 1 månad före årets sista frost. Frön måste planteras på lämpligt djup och avstånd. Du kan också köpa selleriplantor att plantera. Plantorna bör planteras cirka 15 cm djupt, när väderförhållandena är gynnsamma. Väl på plats är det viktigt att behålla markfuktigheten så att rötterna kan hålla sig och växa ordentligt. Det är bäst att täcka runt växterna för att hålla jorden fuktig och förhindra ogräs.

Läs också  Logisk utmaning: Testa dina kognitiva färdigheter och hitta den 4-siffriga koden på under 35 sekunder!

För att få rikliga skördar är det också viktigt att övervaka tillväxten av selleri och beskära den korrekt. Du måste klippa växternas sidogrenar varannan till var tredje vecka för att uppmuntra utvecklingen av de centrala stjälkarna. Det är också nödvändigt att vattna selleri regelbundet och gödsla den med ett kvävebaserat gödningsmedel.

Att ta hand om selleri för en riklig skörd

Sellerivård är avgörande för att få en riklig skörd. Sellerivård är inte komplicerat och kräver främst regelbunden vattning , ordentlig beskärning och ogräsrensning. När rötter börjar dyka upp måste du börja vattna oftare. Se till att jorden är fuktig, men inte fuktig, eftersom överskott av vatten kan orsaka rotröta.

När skotten väl är etablerade måste de beskäras för att hålla dem i form. För en optimal skörd är det lämpligt att beskära varje stjälk så att det lämnar cirka 2 eller 3 blad ovanför marken. Du kommer också att behöva göra regelbunden ogräsrensning för att eliminera ogräs som kan stjäla mat- och vattenselleribehovet.

  • För att ta hand om din selleri ordentligt och få en riklig skörd måste du:
  • Vattna jorden regelbundet för att hålla jorden fuktig;
  • Beskär stjälkarna för att behålla formen;
  • Ta bort ogräs.
Läs också  Visuellt test: Visa att du är ett geni genom att visa din känsla för observation!

Genom att följa dessa enkla instruktioner kommer du att kunna odla din selleri framgångsrikt och njuta av en utsökt skörd!

Skyddar selleri från skadedjur och sjukdomar

Skadedjur och sjukdomar kan äventyra sellerins hälsa och minska skörden. Så du måste vidta förebyggande åtgärder för att skydda din gröda. Vit maggot, trips och sniglar är några av de vanligaste selleriskadeinsekterna. För att bekämpa dem kan du använda lämpliga bekämpningsmedel eller belägga jorden med organiskt material. Dessutom kan du installera fysiska barriärer runt trädgården för att förhindra att skadedjur kommer åt växterna. Du kan också använda feromonfällor för att fånga fjärilar och nattfjärilar som också är vanliga skadedjur. Gråröta är sellerins huvudsjukdom. För att förhindra att den sprids kan du applicera en lämplig fungicid på dina växter. Dessutom måste du ta bort alla skadade löv och alla sjuka växter för att säkerställa en bra skörd.

Läs också  Visuellt test: Kan du hitta nallebjörnen på mindre än 15 sekunder?

Slutsats

Att plantera och odla selleri kan verka skrämmande, men genom att följa tipsen i den här artikeln kommer du att vara på god väg att ha goda och hälsosamma grönsaker till din familj. Det är viktigt att förse dina selleriplantor med rik, väldränerad jord, regelbunden vattning och skydd mot parasiter och skadedjur. Med lite tålamod och hängivenhet kommer du snart att se din trädgård producera rikliga skördar av selleri för din njutning!

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!