Beredning och tillagningstid
Beredningstid : 15 minuter. Tillagningstid : 25 till 30 minuter.
Förteckning över ingredienser för att göra en äggfri yoghurtkaka för 4 personer
- 1 burk naturell yoghurt
- 2 burkar socker
- 3 burkar mjöl
- En halv burk olja
- 1 påse bakpulver
- 1 burk äppelmos (för att ersätta äggen)
- 1 påse vaniljsocker
Förberedelse
- Ta fram din yoghurtburk för att mäta upp receptet. Blanda yoghurt, socker, mjöl, vaniljsocker och bakpulver i en skål.
- 2. Tillsätt äppelmos och olja. Blanda väl tills du har en slät deg.
- 3. Förvärm ugnen till 180°C.
- 4. Häll smeten i en smörad kakform.
- 5. Grädda i 25 till 30 minuter. Kontrollera att kakan är genomgräddad genom att sticka in en knivspets i mitten – om den kommer ut ren är kakan klar!
- 6. Låt svalna innan du formar den.
Receptets dietiska egenskaper
Denna äggfria yoghurtkaka innehåller kolhydrater tack vare mjölet och sockret, men också fett tack vare oljan. Den är dock mindre rik på protein på grund av frånvaron av ägg.
Varje bit av denna kaka ger cirka 250 kcal. För en hälsosammare version kan du ersätta det vita sockret med fullkornssocker, som har ett lägre glykemiskt index. Du kan också välja kokos- eller olivolja, som är hälsosammare än solrosolja.
Tips och variationer
Om du vill liva upp din tårta finns det inget som slår några variationer! Tillsätt chokladbitar i smeten för en gourmetversion som barnen garanterat kommer att älska. Du kan också lägga till äpple- eller päronbitar.
För kompotten som används i stället för ägg, variera gärna smakerna: äpple, aprikos, jordgubbar… Detta ger din tårta en fruktig touch. Och om du vill överraska dina gäster, varför inte tillsätta en tesked kanel eller vaniljpulver för en unik smak?
Det sägs till och med att den store franske kocken Pierre Hermé är en fena på att tillsätta kryddor i sina tårtor.
Så ta fram förklädena och låt konditoriets magi börja!