Início » Trädgård » Vad ska man plantera i grönsaksträdgården i november? Vad ska man så?

Vad ska man plantera i grönsaksträdgården i november? Vad ska man så?

Upptäck våra tips för att veta vad du ska plantera och så i grönsaksträdgården i november! Lär dig hur du väljer rätt grönsaker, frukter, örter och blommor för optimal trädgårdsskötsel.

November är den perfekta tiden att plantera och så allt du behöver till din grönsaksträdgård. Oavsett om det är vintergrönsaker eller blommor så finns det massor av möjligheter och du kan dra nytta av årstiderna för att plantera sorter som kommer att växa fram senare under året. I den här artikeln ger vi dig råd om vad du ska plantera och så i november för att få en riklig grönsaksträdgård i slutet av året.

Vilka grönsaker kan du plantera i november?

November är en bra tid att plantera grönsaker. Sallader , purjolök , rädisor , crosnes , rödbetor , morötter , kålrot , kålrabbi och raps är några exempel på grönsaker som kan planteras vid denna tidpunkt. Det lokala klimatet måste dock beaktas, eftersom vissa grönsaker kan acklimatisera sig bättre beroende på region. Det är därför lämpligt att kolla vädret och på så sätt anpassa valet av grönsaker att plantera.

Vilka grönsaker kan man så i november?

I november går det att så flera grönsaker. Bland trädgårdsmästares favoritgrönsaker finns purjolök , vingar , lök , sallader , rädisor , morötter , men också vissa sorter av kål . Det är viktigt att göra ett bra val utifrån klimatet, eftersom vissa grönsaker som blomkål kräver en varmare temperatur. Frön bör sås i välarbetad, näringsrik jord för att få bra skörd. Fröna täcks sedan med en slöja av jord och vattnas regelbundet. Det går även att plantera grönsaker som redan vid denna tidpunkt är i groningsfasen som rödbetor , persilja , ruccola , fänkål m.m. Dessa grönsaker går direkt ner i jorden och behöver inte täckas över. Det är viktigt att planera mängden som ska planteras eftersom du måste vänta till våren för att skörda.

Läs också  Upptäck våra tips för grönsaksträdgården i oktober!

Hur planerar du din grönsaksskörd?

För att planera för en optimal skörd av dina grönsaker är det viktigt att känna till egenskaperna hos varje sort. Det är nödvändigt att ta hänsyn till växttiden och gynnsamma klimatförhållanden för mognad. Dessutom är det nödvändigt att ha en god odlingsskötsel . En bra strategi är att installera växtföljdssystem . På så sätt är det möjligt att ta tillvara på naturresurser och biologisk mångfald. För att göra detta är det nödvändigt att ta hänsyn till jordens biologiska cykel och utföra analyser för att känna till dess egenskaper och fertilitet. Dessutom är det viktigt att övervaka klimatförhållandena för att anpassa ditt planterings- och skördeschema. Slutligen, för en optimal skörd är det viktigt att anta några enkla tips:

  • Använd krukjord av god kvalitet.
  • Respektera såningsschemat.
  • Vattna regelbundet.
  • Skydda grödor med nät mot fågel eller insekter.
  • Gödsla klokt.
  • Rota ogräset.
Läs också  Hur blir man av med sossar vid foten av trädet?

Genom att följa dessa tips är det möjligt att få en god kvalitet och kvantitet av grönsaker för att fullt ut kunna njuta av fördelarna med en hälsosam och balanserad kost.

Vilka är tipsen för att optimera kulturen?

Användningen av konstgödsel är ett mycket praktiskt tips för att få rikligare skördar med bättre kvalitet. Detta innebär att berika jorden genom att tillhandahålla näringsämnen som grönsaker behöver för att växa. Det är möjligt att använda naturliga gödselmedel, såsom kompost, eller kemiska gödningsmedel. Det är viktigt att respektera de rekommenderade doserna för att inte skada miljön. Ett annat tips är att kombinera olika växtarter . Vissa växter har egenskaper som kan gynna andra. Till exempel är lök och morötter kända för att stöta bort vissa skördeskadande insekter. Dessutom bidrar denna förening till att öka den biologiska mångfalden och därför upprätthålla den naturliga balansen. Slutligen är det tillrådligt att täcka dina grödor för att begränsa tillväxten av ogräs och behålla markfuktigheten. Dessutom gör denna process det möjligt att förbättra jordens struktur och öka dess fertilitet. I november kan trädgårdsmästaren plantera och en mängd olika grönsaker och blommor. Dessa grönsaker och blommor kommer att anpassa sig perfekt till säsongen och kommer att vara mogna för vårens skördar. Några förslag är purjolök, persilja, lök, sallader, blomkål och nasturtium. För att plantera och så i november är det viktigt att välja sorter lämpliga för säsongen och följa rätt planteringsschema.

Läs också  3 tips för att skydda krukväxter från kylan

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!