Início » Trädgård » Vad ska man plantera i grönsaksträdgården i oktober?

Vad ska man plantera i grönsaksträdgården i oktober?

Plantera vintergrönsaker som rödbetor, purjolök och kål i oktober i din grönsaksträdgård för att njuta av skörden hela vintern. Upptäck våra trädgårdstips för plantering i grönsaksträdgården i oktober!

Om du är en ambitiös trädgårdsmästare vet du att oktober är den perfekta tiden att plantera grönsaker som kommer att växa till senhösten och framåt. Den här artikeln kommer att ge dig en översikt över de bästa sorterna av grönsaker att plantera i grönsaksträdgården i oktober och kommer också att ge dig några tips för framgångsrik trädgårdsarbete. 

Grönsaker att plantera i oktober

I oktober är det fortfarande möjligt att plantera vissa sorter av grönsaker. Nybörjare kan välja sorter som mognar snabbt och lämpar sig för kyliga temperaturer. Bland dessa grönsaker finns rädisa, spenat, lammsallat, persilja och purjolök. Till rotfrukter kan du odla rödbetor, kålrot eller morötter. Slutligen, för dem som vill praktisera en vintergrönsaksträdgård, kan även sallader och kål planteras.

Förbered jorden väl innan du planterar

Innan du planterar grönsaker i oktober är det viktigt att förbereda jorden ordentligt. Att bearbeta jorden, det vill säga vända den och blanda den, är ett bra sätt att säkerställa fertilitet och bra luftning . Detta främjar också rotutvecklingen och gör att grönsaker kan växa lättare. För detta kan du använda en spade eller en rorkult. Det är också lämpligt att lägga till kompost eller gödsel för att berika jorden. Jämna sedan till marken och ta bort ogräs. Efter detta förberedelsearbete kommer din mark att vara idealisk för att plantera grönsaker.

Läs också  Hur kan jag rengöra fönster utan att lämna ränder?

Säkerställ god bevattning

Korrekt bevattning är avgörande för att garantera framgången för dina grödor. Vattning bör vara regelbunden och anpassad till varje växts behov. Det är viktigt att känna till de specifika kraven för varje art för att säkerställa att grönsaker får den nödvändiga hydreringen. För att göra detta, här är några tips att följa:

  • Kontrollera jorden : du måste hela tiden kontrollera att den inte är för torr eller för blöt.
  • Vattna djupt : vattnet måste nå rötterna och inte bara löven.
  • Undvik avfall : vattna med måtta för att undvika översvämning av jorden och desaturation.
  • Använd lämpliga verktyg : det finns olika lösningar för bevattning av jorden, såsom trädgårdsslangar, droppsystem eller till och med sprutor.

Det är också lämpligt att plantera grönsaker i krukor eller planteringskärl som ger bättre kontroll över vätskebalansen och förhindrar att jorden torkar ut. Om du dessutom vill skapa en grönsaksträdgård på din balkong kan ett automatiskt bevattningssystem vara väldigt praktiskt!

Läs också  Gör miljövänliga såbäddar för att underlätta sådden i grönsakslandet

Öva växtföljd

Växtföljd är avgörande för att förhindra spridning av sjukdomar och upprätthålla markens bördighet. Det består i att ändra placeringen av grönsaker varje år och växla grödor mellan olika familjer. Till exempel, om du planterar sallad i år, välj en annan växtfamilj som zucchini eller peppar till nästa år. Denna praxis minskar risken för skadedjur och hjälper till att undvika överbetning , vilket kan uppstå när samma typ av gröda skördas från samma mark varje år. Dessutom främjar den biologisk mångfald och ökar produktionen av varje typ av gröda. Tiden som grönsakerna odlas under är också viktig. Jordar bör vila under en period mellan grödorna så att viktiga näringsämnen kan återinföras i jorden. Det är möjligt att använda organiska gödningsmedel eller andra naturliga produkter för att förbättra jordkvaliteten och uppmuntra växttillväxt. I oktober kan rotväxter , fruktgrönsaker och bladgrönsaker planteras i grönsaksträdgården. Dessa kan, beroende på sort, sås i öppen mark eller i krukor. Slutligen bör blomgrönsaker reserveras för de mest gynnsamma regionerna. Tack vare dessa trädgårdstips kommer din grönsaksträdgård att vara välfylld året runt och du kommer att kunna njuta av färskvaror från din trädgård!

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!