Início » Tips » Varför behövs plattor bredvid tomatplantor?

Varför behövs plattor bredvid tomatplantor?

Trädgårdsarbete kan vara en mycket givande aktivitet, men det kan också vara lite knepigt. Det finns många tips och tricks för att göra det enklare att odla växter , och ett av dem involverar plattor bredvid tomatplantor. I den här artikeln förklarar vi varför det är fördelaktigt att sätta plattor bredvid tomatplantor och hur du kan göra det. Se denna publikation på Instagram

Vad är plattsättning?

Kakelläggning innebär att man installerar kakelplattor i marken bredvid tomatplantor. Dessa plattor, som vanligtvis är gjorda av lera eller keramik, gör att tomatrötterna kan spridas och utvecklas, samtidigt som de behåller fukten och förhindrar överdriven avdunstning. Kakel är en mycket gammal metod, som först användes av spanska bönder för cirka 400 år sedan. Idag används denna metod i stor utsträckning inom alla typer av jordbruk och anses vara mycket fördelaktig.

Varför är denna metod fördelaktig för tomater?

Kakel är mycket fördelaktigt för odling av tomater. Den värme som ackumuleras av jorden under dagen frigörs långsamt på natten och håller jordtemperaturen på en optimal nivå för växternas rötter. Dessutom fungerar plattorna som en barriär mot vind och fukt, vilket förhindrar att fukt stagnerar runt rötterna och därmed främjar god växtutveckling. Slutligen, för små trädgårdsmästare som har ont om utrymme, är plattläggning en intressant lösning, eftersom det gör att de kan hålla så mycket yta tillgänglig för plantering som möjligt samtidigt som tomaten skyddas mot dåligt väder.

Läs också  Upptäck våra tips för att öka skörden från din grönsaksodling!

Hur lägger man kakel bredvid tomatplantor?

Att lägga plattor är en enkel och effektiv metod för att kontrollera marktemperaturen runt tomatplantor. För att göra detta, placera plattorna i ett tjockt lager bredvid tomatplantorna och täck jorden till ett djup av minst 20 cm. Se till att det inte finns några mellanrum mellan plattorna, eftersom detta kan släppa igenom varm luft och skada tomatrötterna. För att fördela plattorna jämnt börjar du med att lägga ett lager på marken och täcker det med ett annat lager och förskjuter det något. För bästa resultat kan du välja terrakotta- eller lerplattor. För att lägga plattorna behöver du :

  • en hammare eller mejsel
  • en hink
  • en ångvält
  • Skyddshandskar
  • Skyddsglasögon

Börja med att gräva hål , placera varje kakelplatta i hålet och komprimera den ordentligt med hammaren eller mejseln. När alla plattor har lagts, använd tryckrullen för att kontrollera att de inte rör sig och att de är tätt packade tillsammans. Du kan också täcka plattorna med en organisk mulch för att behålla fukten och förhindra att ogräs växer.

Läs också  Hur kan du förlänga livslängden på ditt barns kläder?

Vilka andra fördelar finns det med att lägga kakel?

Kakel är inte bara bra för tomater, det kan också ge ytterligare fördelar. Plattor kan hålla marktemperaturen svalare och förhindra fuktavdunstning, så att tomatplantornas rötter får en konstant tillförsel av vatten. Genom att täcka marken ökar plattorna dessutom dess förmåga att behålla näringsämnen och minska markens surhetsgrad. Andra fördelar med plattor är att de minskar ogräs och förhindrar insektsskador, och de kan också skydda växterna mot frost och överdriven sol, vilket är mycket viktigt för väderkänsliga grödor. Slutligen kan plattor förbättra trädgårdens övergripande utseende och ge en extra dekorativ touch. Plattor kan vara ett utmärkt sätt att förbättra tillväxten och produktionen av tomater i din trädgård. De reflekterar solljuset på plantorna, skyddar dem från väder och vind, hjälper dem att behålla fukten och minskar erosionen , så om du vill odla friskare och mer produktiva tomater ska du inte tveka att lägga plattor bredvid dina tomatplantor för bästa resultat.

Läs också  Hur kan jag enkelt spara vatten hemma?

Massimo Sahin
Skrivet av : Massimo Sahin
Massimo Sahin har varit webbredaktör i många år och behärskar alla webbkoder. Han ger dig sina upptäckter, sina favoriter och även små snuttar av information. Så håll ögonen öppna och följ honom!